Większość lodu zachodniej Kanady ma zniknąć do końca wieku

Lodowce w rejonie Columbia Icefield. Fot. Florian Fuchs. CC BY 3.0

Lodowce w rejonie Columbia Icefield, Kanada. Fot. Florian Fuchs. CC BY 3.0

Zakładając minimalistyczny wzrost koncentracji CO2 w atmosferze, 70% lodowców kanadyjskich prowincji Kolumbia Brytyjska i Alberta może zniknąć do końca XXI wieku, powodując znaczące problemy hydrologiczne, m.in. dla lokalnych ekosystemów, energetyki i źródeł wody. Badania zespołu Garry’ego Clarke’a z University of British Columbia opublikowało w kwietniu czasopismo Nature Geoscience.

Na potrzeby badań wykorzystano dane obserwacyjne, modele komputerowe i symulacje klimatyczne. W symulacjach wzięto pod uwagę scenariusze emisji dwutlenku węgla, te same, które zostały wykorzystane w ostatnim raporcie Intergovernmental Panel on Climate Change (IPCC). Scenariusz niskiej emisji (do poziomu 490 ppm CO2 do końca wieku) oznaczony jest symbolem RCP2.6, a scenariusz emisji wysokiej (do ponad 1370 ppm) symbolem RCP8.5.

Fig_1A

Zanik powierzchni pola lodowego Columbia (Columbia Icefield), Góry Skaliste, przy założeniu scenariusza niskiej emisji dwutlenku węgla (RCP2.6). Copyright: Garry Clarke.

Fig_1B

Zanik powierzchni pola lodowego Columbia (Columbia Icefield), Góry Skaliste, przy założeniu scenariusza wysokiej emisji dwutlenku węgla (RCP8.6). Copyright: Garry Clarke.

Towarzyszący ociepleniu klimatu trend wzrostu ilości opadów atmosferycznych w pewnym stopniu redukuje negatywne skutki wzrostu temperatury, ponieważ oznacza on wzrost ilości śniegu w górach. Nie wystarczy to jednak na wiele. Badania wykazały, że zmiany klimatu zagrażają wszystkim lodowcom zachodniej Kanady, ale w zależności od regionu tempo recesji jest i pozostanie zróżnicowane. Góry nad brzegami Pacyfiku, o oceanicznym, wilgotnym klimacie, mogą utracić do ok. połowy objętości lodu, podczas gdy suchsze wnętrze Gór Skalistych narażone jest na straty sięgające 90%.

W przypadku obu scenariuszy wzrostu koncentracji CO2 zanik lodu wydaje się być nieunikniony. Zakładając RCP2.6 całkowity spadek ma sięgnąć 70%, a przy RCP8.5 z powierzchni prowincji wymazanych ma zostać do 95% powierzchni lodowców.

Zanik powierzchni zlodowaconej w regionie Frank Mackie (Góry Nadbrzeżne/Góry Św. Eliasza), przy założeniu scenariusza niskiej dwutlenku węgla (RCP2.6). Copyright: Garry Clarke.

Zanik powierzchni zlodowaconej w regionie Frank Mackie (Góry Nadbrzeżne/Góry Św. Eliasza), przy założeniu scenariusza niskiej emisji dwutlenku węgla (RCP2.6). Copyright: Garry Clarke.

Fig_2B

Zanik powierzchni zlodowaconej w regionie Frank Mackie (Góry Nadbrzeżne/Góry Św. Eliasza), przy założeniu scenariusza wysokiej emisji dwutlenku węgla (RCP8.5). Copyright: Garry Clarke.

W obu badanych prowincjach znajduje się obecnie ponad 17 tysięcy lodowców, pokrywających 27 tys. km2, które poprzez retencję i letnie roztopy odgrywają ważną rolę w energetyce wodnej. Lodowce dostarczają także wodę do kanalizacji i są niezbędne dla rolnictwa oraz przemysłu wydobywczego miedzi i złota. Dodatkowo, są wielką atrakcją turystyczną Kanady – parki narodowe i kompleksy narciarskie, w których znajdują się lodowce, odwiedzane są przez miliony turystów rocznie.

Naukowcy oceniają, że zanik lodu będzie miał jednak najpoważniejsze skutki dla ekosystemów słodkowodnych, ponieważ latem topniejące lodowce są jak termostaty – dostarczają do rzek, takich jak Athabasca, Saskatchewan i Columbia, znaczną ilość chłodnej wody, utrzymującej wiele gatunków fauny i flory przy życiu. Znaczącej redukcji może ulec m.in. populacja łososi. W przypadku rzeki Saskatchewan to właśnie topnienie lodu w lipcu, sierpniu i wrześniu powoduje, że rzeka w ogóle płynie.

Źródło:

http://www.cbc.ca/news/technology/how-western-canada-glaciers-will-melt-away-1.3022242

http://www.sciencedaily.com/releases/2015/04/150406121027.htm

http://www.carbonbrief.org/blog/2015/04/western-canadas-glaciers-could-shrink-by-as-much-as-95-percent-by-2100-study-finds/

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s